Malawi er blant landene som har lykkes med å få ned barnedødeligheten i alle grupper av befolkningen. Bilde er fra en landsby utenfor Ngabu i Malawi. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / NTB scanpix

Barn dør fordi de bor på feil sted

Færre barn dør av sykdommer eller mangel på mat. Men i mange land er det sosial klasse eller hvor i landet barna bor, som avgjør mulighetene for å overleve.

Færre barn dør de fyller fem år. Barnedødeligheten i verden er halvert fra 1990 til 2013, målt som antall døde per 1000 fødte. Antall barn som dør er redusert med 17 000 per dag.

I en ny rapport offentliggjort i dag av Redd Barna går det imidlertid fram at det ofte er store forskjeller innad i det enkelte land, og at disse forskjellene er økende. Dette er den nye urettferdigheten.

- Et barns mulighet til å overleve burde ikke være avhengig av hvor de er født, hvor rike foreldrene er, eller hvilken etnisk identitet de har, framheves det i Redd Barna-rapporten.

Store ulikheter

Selv om mange land kan vise til positiv utvikling, er det ofte enkelte grupper som henger igjen. For eksempel er det ofte farligere å være født på landsbygda enn i byene. Det kan også være bestemte regioner eller etniske grupper som har høyere barnedødelighet enn flertallet. I tillegg kommer ofte fattige dårlig ut.

Tall fra 87 land inngår i datamaterialet som er brukt i den nye Redd Barna-rapporten.

I et land som Niger har barn fem ganger høyere sjanse for dø før fylte fem år om de er født i feil del av landet.

I Indonesia er barnedødeligheten blant de 40 prosent fattigste husholdningene nesten tre ganger så høy som hos de rikeste 10 prosent.

Kambodsja, Bhutan og Laos har de mest markerte forskjellene i barnedødelighet mellom by og land. Filippinene, Vietnam og Ghana er eksempler på land med store forskjeller mellom ulike etniske grupper.

Nye mål

Å halvere barnedødeligheten i verden innen utgangen av 2015 har vært ett av tusenårsmålene. I høst skal FN vedta nye bærekraftmål for perioden etter 2015.

Redd Barna mener at disse målene må utformes på en slik måte at suksesskriteriet er om alle grupper i befolkningen har opplevd framgang. Ingen skal bli hengende etter.

FN-forhandlingene om post-2015-målene gir en mulighet til å etablere et nytt globalt rammeverk for utvikling som sørger for dette, sies det i rapporten.

Lyspunkter

Samtidig er det også mange lyspunkter. Noen land har opplevd at utsatte grupper har hatt en raskere nedgang i barnedødelighet enn andre. Dermed har utviklingen blitt mer preget av likhet.

Malawi og Rwanda er eksempler på land som har fått til en slik positiv utvikling.

Landene som har redusert ulikheten mellom ulike grupper,viser seg også å være de som er mest effektive i å redusere dødeligheten samlet sett.

- Dette motsier en vanlig oppfatning av at det å nå de fattigste og mest utsatte gruppene er vanskelig og derfor kan ventes å bremse tempoet i den positive utviklingen, heter det i rapporten.

Publisert: 05.02.2015 09:00:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:03:21