Pressefriheten trues i Afghanistan, der det blir stadig farligere å være journalist og kvinnelige journalister har det særlig vanskelig. Foto: Reuters / NTB scanpix

Stadig farligere å være journalist i Afghanistan

Myndighetene i Afghanistan gjør lite for å straffeforfølge dem som dreper og truer journalister.

Det er konklusjonen i en fersk rapport fra Human Rights Watch, som har intervjuet en rekke journalister og redaktører i landet.

Åtte journalister ble drept i Afghanistan i fjor, noe som gjorde 2014 til det farligste året siden den amerikanskledede invasjonen i 2001.

To av de drepte journalistene var utenlandske, blant dem den prisbelønte tyske AP-fotografen Anja Niedringhaus som ble skutt og drept av afghanske politifolk i Khost-provinsen. Den canadiske journalisten Kathy Gannon ble såret i den samme hendelsen, men overlevde.

De skyldige blir sjelden straffeforfulgt, konkluderer Human Rights Watch i rapporten «Stop Reporting or We'll Kill Your Family».

Vold og drap

Den afghanske presseorganisasjonen Nai konkluderer også med at det blir stadig farligere å være journalist i landet.

Ifølge Nai fant det sted 125 voldelige angrep mot pressefolk i Afghanistan i fjor, en økning på 64 prosent fra året før.

– Det hersker ingen tvil om at det blir stadig verre, sier Nais leder Abdul Mujeeb Khalvatgar til AP.

Ifølge ham bedriver afghanske journalister i stadig større grad selvsensur, særlig når de skriver om kontroversielle tema som korrupsjon, vold mot kvinner og andre brudd på menneskerettighetene.

Livsfarlig

– Det er vår jobb å presse regjeringen til reformer, men vi er forsiktige med mange tema. Vi sensurerer oss selv av hensyn til de ansattes sikkerhet. Dette er folk som ikke nøyer seg med å klage, de kan drepe oss, sier en redaktør i Kabul til Human Rights Watch.

Både opprørere og myndigheter truer journalister til taushet, og det samme gjør lokale krigsherrer og narkotikabakmenn.

– Afghanske journalister opplever trusler fra alle kanter: Offentlige tjenestemenn utnytter et svakt rettsvesen og truer journalister og redaktører til ikke å dekke kontroversielle tema, og Taliban og andre opprørsgrupper bruker trusler og vold for å sikre seg gunstig omtale, konkluderer rapporten.

Straffefrihet

– Og politiet og rettsvesenet lar trusler, angrep og drap passere, uten verken å etterforske eller stille de ansvarlige for retten, heter det videre.

Kvinnelige journalister er særlig utsatt i Afghanistan.

– De rammes i tillegg av sosiale og kulturelle begrensninger. Bare det å vise seg på TV kan for en kvinne i Afghanistan bli oppfattet som kontroversielt, konstaterer Human Rights Watch. (©NTB)

Publisert: 22.01.2015 12:44:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:03:30